Internationella Ishockeyförbundet

Sverige i topp i Europa

Sverige och Schweiz vann sina turneringar

Publicerad 12.11.2013 16:12 GMT+1 | Författare Martin Merk
Alexander Wennberg (höger, mot finske målvakt Joonas Korisalo) var en av de svenska målskyttarna i den turneringsavgörande matchen mot Ryssland. Foto: Matt Zambonin / HHOF-IIHF Images
Sverige bekräftade sin nuvarande ranking som den bästa europeiska nationen i kategorin J20 och vann 4-nationerturneringen i Moskvaförorten Novogorsk.

Turneringarna under det internationella uppehållet i november var det sista stora testet för J20-landslag före 2014 IIHF World Junior Championship i Malmö.

Blivande JVM-värden Sverige började med tre raka mål efter sju minuters spel från Oskar Sundqvist (2) och Filip Sandberg mot Tjeckien och så småningom vann Sverige matchen med 3-1.

Turneringen avgjordes redan på dag två då Juniorkronorna/Team 20 besegrade Ryssland med 4-2. Sverige började återigen med flera raka mål. Anton Karlsson, Robert Hägg, Andreas Johnson och Alexander Wennberg såg med sina mål till att Sverige hade en ledning med 4-0 efter 41 minuters av spel. I den sista matchen som inte hade någon betydelse för att vinna turneringen, förlorade Sverige mot Finland med 2-3 efter Overtime och straffar.

Hemmanationen Ryssland gjorde en bättre inledningsmatch i turneringen. Tack vare tre power playmål besegrade man Finland med 3-2 i och avslutade turneringen med en seger med 6-1 mot Tjeckien, en match som gällde andraplatsen. Bogdan Yakimov och Vyacheslav Osnovin gjorde två mål vardera under turneringen.

Finland slutade på tredje plats tack vare en seger med 4-3 efter Overtime och straffar mot segerlösa Tjeckien.

De andra fyra europeiska nationer som kommer att tävla i 2014 IIHF World Junior Championship i Malmö spelade i den International Chablais Hockey Trophy i Monthey, Schweiz.

De två första dagarna dominerades av Schweiz och Slovakien, som vunnit sina matcher mot Norge och Tyskland vilket gjorde att de spelade final på söndagen.

Fortsätt läsa

Inför 1 672 fans i bergsbyn vann Schweiz en offensivt inriktad match med 3-2 efter starkt målvaktsspel.

Marco Müller och Christoph Bertschy gav Schweiz ledningen två gånger men Marko Dano kvitterade med sina två mål. Det matchvinnande målet gjordes bara tre minuter senare efter 15.52 av den andra perioden av Kevin Fiala.

Ställningen var 3-2 fram till slutet av matchen trots ökat tryck från slovakerna i den sista perioden. Målvakten Melvin Nyffeler, som nyligen hade sin debut i seniorligan NLA, hjälpte med sina 43 räddningar sitt lag att vinna matchen.

Norge slutade på tredje plats tack vare en seger med 5-0 mot Tyskland. Det var ett viktigt test för norrmännen som är nyuppflyttade i JVM:s högsta grupp. Tyskland och Norge är seedade på botten i den kommande JVM-turneringen, där den sistarankade lag kommer att flyttas ned.